Kroedwusj-wandeling

De St-Josephparochie Heerlerbaan organiseert in samenwerking met IVN Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad de jaarlijkse kroedwusj-wandeling op zaterdag 13 augustus 2022, een wandeling om deze mooie traditie voort te zetten.

Het vertrek van de wandeling is om 11.00 bij de St.-Josephkerk. Wij gaan onder leiding van en met uitleg van het IVN Heerlen op pad om deze kruiden te plukken en te binden.  Bij het beeld van Maria in de Boskapel in Imstenrade bij wordt de kroedwusj gezegend. Na afloop is er een gezellig samenzijn met koffie/thee en iets lekkers.

Een kroedwusj bestaat uit zeven kruiden, in de regel twee graansoorten (tarwe en rogge), twee geneeskrachtige kruiden (boerenwormkruid en duizendblad), twee onweer werende kruiden (alsem en koninginnekruid of alternatieven zoals bijvoet, wilgenroos of huislook) en walnotenblad, dat bestaat uit zeven blaadjes. Er zijn echter een heleboel regionale verschillen.

De kruiden worden bijeengebonden met een touw van 7 el, een oude lengtemaat (één el is 69,4 cm). Zowel het aantal van zeven kruiden, het walnotenblad met zeven blaadjes als de lengte van het touw verwijzen naar volledigheid (vergelijk ook met de zeven sacramenten en de zeven werken van barmhartigheid).

Het verhaal gaat dat de zeven kruiden zijn aangetroffen in het graf van Maria. Daarom vindt de jaarlijkse kroedwusj-zegening plaats op of rondom 15 augustus, Maria Ter Hemelopneming.

De kroedwusj wordt in huis of op zolder opgehangen en moet mogelijk onheil zoals blikseminslag, brand en ziekte afwenden.